Jeśli uwielbiasz pizzę i potrafisz dobrze ją przyrządzać to ma możliwość warto pomyśleć o założeniu swojego biznesu i otwarciu pizzerii. Najistotniejsze to sprawdzić czy w naszej okolicy są już inne pizzernie i czy jest ich wiele czy raczej mało. Warto także przejrzeć i sprawdzić jakie mają opinie. Jeśli zdecydowana większość osób wypowiada się pozytywnie to ma możliwość być nam ciężko, ponieważ przywiązany klient raczej rzadko decyduje się na spróbowanie pizzy z innej firmy. Ale jeśli w okolicy nie posiada dobrej pizzy, a my wiemy, że nasza będzie ludziom smakować to warto spróbować. Przede wszystkim powinno się znaleźć odpowiedni lokal, w którym będzie serwowana nasza pizza łomża. Warto gruntownie zastanowić się nad wyborem, tak aby było to miejsce przyjemne, w okolicy, do której będą chcieli przyjeżdżać wszyscy ludzie. Przeciwnie jest jeśli planujemy oferować pizzę jedynie z dowozem, wtedy bardzo ważne powinno być dla nas odpowiednie zaplecze gastronomiczne, w końcu domyślnie będziemy przyrządzać tam sporo pizz. Musi być dobrze położone, tak aby ogarnąć wszystko logistycznie i w miarę blisko potencjalnych nabywców. Kolejnym najbardziej istotnym krokiem jest zakup pieca. Prawie każdy porządny kucharz powinien wiedzieć, że piec do pizzy to połowa sukcesu. Warto zatem popróbować i kupić sprzęt z wysokiej półki, bo w dłuższym czasie z całkowitą czyli stu procentową pewnością nam się to zwróci. Kolejnym krokiem powinno być znalezienie odpowiedniego dostawcy, od którego będziemy nabywać nasze składniki. Warto na początku ograniczyć liczbę rodzajów pizzy do tych głównych w większości wypadków zamawianych, wtedy będziemy mieli pewność, że nasze składniki będą świeże i nie będą się marnować. W miarę rozwoju mojej pizzerii można pomyśleć o poszerzeniu menu. Poprawnie byłoby posiadać osobę, która żeby nam pomogła przykładowo. przyjmowała zamówienia, kiedy my sami przygotowujemy pizzę, niemniej jednak jak to mówią nie w tej samej chwili Rzym zbudowano.